Nazad

Dinarska platforma za krupne zveri

01. jul, 2022

U periodu od 15. do 17. juna u Sarajevu organizovan je sastanak povodom formiranja Dinarske platforme krupnih zveri. Ovom prilikom okupili su se predstavnici vladinih i nevladinih organizacija iz 8 zemalja (Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Albanije, Bugarska i Grčka), kao i predstavnici Alpske i Carpatske kovencije. Srbija je na ovom skupu imala sve učesnike iz relevantih institucija koje zajednički rade na krupnim zverima u bašoj zemlji. Predstavnici Srbije bili su, Aleksandar Radosavljević- šef odseka za planiranje i održivi razvoj u lovstvu MPŠV, Rade Momirov- sektor za međunarodnu saradnju,projekte i klimatske promene MZŽS, prf. dr Duško Ćirović- ekspert za krupne zveri sa Biološkog fakulteta UB i predsednik LSS Bratislav Ćirković.

Ineraktivno učešeć na ovakvim skupovima donosi pozitivnu prezentaciju lovstva, kao i isticanje značaja lovačkih institucija i lovaca u mnogim aspektima društva. Povodom toga, Marija Spasić je zajedno sa prof dr Đurom Huberom bila jedan od moderatora diskusije na temu „uključivanje lovaca u monitoring krupnih zveri“. Ovom prilikom istaknut je značaj lovaca u zaštiti svih vrsta pa i krupnih zveri, stav da zabrana lova ne doprinosi zaštiti vrste, kao i načini uključivanja i edukaciji lovaca monitoringu krupnih zveri.

Ovaj seminar ogranizovan je od strane organizacije Carnivora Magna iz Hrvatske i Istraživačkog centra Adelphi iz Nemačke. A podržan je od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine i Agencije za zaštitu životne Sredine Nemačke.

Srbija ima veliku sreću jer gazduje sa tri vrste krupnih zveri, tj. mrkim medvedom (Ursus arctos), vukom (Canis lupus) i risom (Lynx lynx). Ono što nam u ovom trenutku fali jesu planovi upravljanja ovim vrstama, što je za nas naročito bitno da imamo plan upravljanja vukom. Obzirom da su sve tri vrste u Evropskoj Uniji stavljene u pod strogu zaštitu prema Annex IV što podrazumeva apsolutnu zabranu lova, kako bismo predupredili situaciju i obezbedili da nakon pristupanja EU i dalje imamo dozvoljen lov na vuka, a nadamo se u budućnosti i medveda, moramo imati planove upravljanja, kao i konstantan monitoring. Tu je bitna koordinacija i saradnja lovaca i relevantnih institucija. Takođe, ono što u ovom momentu nama predstavlja problem, jeste nemogućnost izvoza trofeja vuka, jedino rešenje za dobijanje dozvole od strane CITES jeste upravo plan upravljanja na kome intenzivno radimo i očekujemo brzo usvajanje.

 

80000 +
Lovaca
125
Godina postojanja
250 +
Lovačkih udruženja
6500 k
ha lovne površine