Nazad

Razmatrane lovačke teme na sastanku pododbora za poljoprivredu

22. novembar, 2018

Dana 22.11.2018. godine, u Skupštini Republike Srbije, održana je sednica pododbora za poljoprivredu, kojom je predsedavao narodni poslanik Milija Miletić.

Dana 22.11.2018. godine, u Skupštini Republike Srbije, održana je sednica pododbora za poljoprivredu, kojom je predsedavao narodni poslanik Milija Miletić. Kao predstavnici lovačke organizacije, sednici su prisustvali Bratislav Ćirković, predsednik Lovačkog saveza Srbije, kao i predsednici Lovačkog saveza Centralne Srbije i Lovačkog saveza Jugoistočne Srbije, Tomislav Radosavljević i Zoran Aleksić.

Pored narodnih poslanika, koji su članovi ovog radnog tela u Skupštini Republike Srbije, u radu sednice su učestvovali Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Miodrag Strnad, samostalni savetnik u Upravi za šume istog ministarstva.

Bila je to prilika da se razmotre uvek aktuelne lovačke teme, ali i da se skrene pažnja javnosti, pre svega donosilaca odluka u okviru Narodne Skupštine Republike Srbije, na važna pitanja sa kojima se lovci suočavaju u svom nastojanju da striktno poštuju i sprovode zakonske odredbe.

Kompleksnost gazdovanja lovištima, upravljanje populacijama divljači, očuvanje i unapređivanje prehrambenog potencijala staništa, sagledana je iz ugla korisnika lovišta. Predstavnici lovačke organizacije su predočili izazove rada u lovstvu, od paljenja strnjišta i žetvenih ostataka, zimske prihrane, plašilica za divljač, kontrolisanja upotrebe pesticida, do preregistracije lovačkog oružja koja se sprovodi po rigoroznim i nedovoljno ujednačenim pravilima, što može dovesti do još jednog talasa smanjenja broja lovaca u Srbiji i ne sme se dozvoliti.

Sledi link na kome možete pogledati ceo tok sednice: http://217.26.67.44/filesnsrs/odbor/odbor2018112212.mp4

80000 +
Lovaca
125
Godina postojanja
250 +
Lovačkih udruženja
6500 k
ha lovne površine